Stoere mantelzorgers in de metamorfose

MANTELZORGERS in de hoofdrol in de nieuwe Margriet! Heb jij hem al? Hij ligt nu in de winkel! 

Ik mocht voor dit nummer in de metamorfose met Ineke Rietdijk en Ria Hazenbroek. 

Een bijzondere dag die ons werd aangeboden door Margriet. Een top team om ons heen zorgde voor het prachtige resultaat en de heerlijke dag! 

Dank aan Corinne Van Der Heijden (styliste) Manous Nelemans (styliste) Astrid Telkamp (tekst), Nanja Brakenhoff (styling & productie) en Bart Brusse (fotografie) 

Dank voor jullie bijdrage en benoemen van de hartenpin van Hart voor Alzheimer. Hierdoor dragen jullie bij aan het doel: meer respect & geduld voor iemand met dementie 💜

Zo fijn dat er eindelijk echt aandacht komt voor de meer dan 4 miljoen mantelzorgers in ons land (4,4 miljoen). 

Pas als je er zelf mee te maken krijgt, merk je pas welke fysieke en mentale belasting het geeft. Het duurt ook vele jaren voordat ik toegaf dat ik mantelzorger was. Want mantelzorger voelde ik me niet, ik deed het gewoon. 

Toch is er veel veranderd sinds er geen bejaardenhuizen meer bestaan. Waar je vroeger met je partner richting aanleun woning bewoog als de tijd daar was, word je nu geacht zolang mogelijk zelfstandig te blijven wonen met alle zorg erbij.

Laatst was ik in gesprek met iemand bij het Alzheimer café en deze vrouw vertelde hoe ze de zorg van haar dementerende moeder verdeelde over de 4 kinderen. De één deed de administratie, de ander de contacten met de thuiszorg, dagbesteding, CAK etc. De ander regelde de bezoeken aan de geriater en overige bezoeken huisarts, tandarts, podoloog,  opticien en ziekenhuis en nog een ander zorgde voor overige zaken en kopen van kleding, ergotherapeute, pedicure en sociale contacten rondom deze moeder. 

Ik bedacht me dat ik dit eigenlijk al die tijd (7 jaar) vrijwel alleen doe voor mijn mams. Gelukkig deed haar vriend in het begin nog wel eens de bezoekjes aan de tandarts en zorgde hij voor de boodschappen en de was, dat was al heel fijn. 

Helaas roepen mantelzorgers pas vrij laat aan de bel dat ze overbelast raken. In het begin doe je het gewoon er naast nog niet wetende dat de geestelijke belasting naarmate je naaste verslechterd je ook uit balans brengt. 

Met een gezin, eigen onderneming of baan er naast vergt het discipline om ook tijd voor jezelf in te ruimen. Vooral jezelf Lummel tijd toestaan vooral of tijd voor sport of beweging in het groen 🍀 is essentieel.

Hier kunnen coaches of andere zorgverleners een grote rol spelen. 

En vooral mogen praten over dit onderwerp wat vaak nog een taboe is. De schaamte om te zeggen dat je het zwaar vindt, is ook een dingetje. Want dat zeg je toch niet.

Zorgen voor balans in je leven vanaf de start is het antwoord. Helaas raken er nu nog te veel mantelzorgers burn-out voor of na het wegvallen van hun naaste.

Hoe ontzorg jij een mantelzorger? Of hoe zorg jij als mantelzorger voor me-time? 

Deel jouw tips! 

Laat een reactie achter

Naam .
.
Bericht .